A jövendőmondás jó üzlet Koreában

2018.07.05

Tavaly a férjem elment egy jövendőmondóhoz. Kicsit meglepett a dolog, bevallom először jót nevettem rajta.

Tudtad hogy Koreában létezik a Koreai Jövendőmondók Egyesülete?

A jövendőmondást a mai napig gyakorolják Koreában jóllehet régóta leginkább gazdasági kérdésekkel keresik fel őket, mintsem kapcsolati kérdésekkel. Dél Korea jósai egyre képzettebbek és különböző területekre specializálódnak. Az online kereskedelem és marketing által pedig az emberek jól ismerik a szolgáltatásaikat.

Az Economist online magazin idén februárban közölt ázsiai rovatában egy cikket , miszerint Dél-Koreában a jövendölés egyre jövedelmezőbb üzletnek számít. De mint minden más kereskedelem, küzdelmet folytat az automatizálással.

A jövendölés mint üzlet Dél- Koreában hamarosan eléri a 3,7 billiárd dolláros nyereséget, közölte a The Korea Economic Daily helyi napilap. Paik Woon-san a jövendőmondók Egyesületének vezetőjének becslése szerint jelenleg több mint 300 000 jós, és 150 000 sámán dolgozik jelenleg az országban, valamennyi látnoki képességgel rendelkezik.

Ebben az evangélista keresztény és buzgó buddhista vallású országban,a jövendölés is egyre inkább elterjed.

Van aki csupán azért megy el egy jóshoz mert kicsit különös, kiváncsiságot ébresztő mókának, szórakozásnak tartja viszont van, aki a mindennapi életében az eldöntendő kérdésekhez vár megbízható útmutatást.

A Duo, ami egy online házasságkötő ügynökség felmérése szerint 2017-ben a hajadon nők 82 %-a és a nőtlen férfiak 57 % keresett fel Saju* mestert, hogy a szerelmi életükről kérdezzenek.

*A koreaiak a régmúlt óta őrzik, hogy a régen élt elődeik milyen életpályát futottak be. A születési dátumuk (hónap, nap, óra, perc) alapján pedig leképeztek belőle egy átlagot, mely azt mutatja, hogy az egyazon születési dátummal rendelkező emberek milyen életutat jártak be, ez alapján mire számíthat az akinek megegyezik a születési dátuma. (Remélem jól értettem, a férjem magyarázta el angolul.)

Manapság az okostelefonokra telepíthető jövendőmondó-applikációk hódítanak a városi fiatalok körében. A Handasoft, szoftver fejlesztő az elmúlt öt évben tizenhárom applikációt indított el. A legnépszerűbb a Jeomsin, amit két évvel ezelőtt mutattak be és azóta több mint 3 millióan letöltöttek.

A Trend Monitor helyi piackutatási cég által megkérdezettek két harmada nyilatkozott úgy, hogy minimum évente egyszer felkeres egy jövendőmondót. A legtöbben december és február közötti időszakban, azért hogy megtudják, mi vár rájuk a következő nap, illetve hold évben.

A Kyobonál - Dél - Korea legnagyobb könyvesbolt láncánál - ugyan olyan sok polcot raknak tele a végzet megfejtésével foglalkozó könyvekkel, mint a modern koreai történelem megértésével foglalkozó könyvekkel, kezdve az olyan "alap" könyvvel mint "A nyerő lottószámaid az álmaidban vannak megírva".

A jósok rendszeresen megjelennek a koreai drámákban is, néha mint szélhámos csalók, néha hogy előre jelezzenek egy csavart a cselekményben.

Az élet nagy döntései és a jóslás

Amikor az élet nagy döntései előtt állnak, bevált az "égi" útmutatás kérése. A Hankuk Egyetem Nemzetközi Tanulmányok karrier kiállításán Szöulban, le vannak foglalva a helyek a tarot olvasóknak.

A diákok felkeresnek egy saju mestert azzal a listával, ami tartalmazza a potenciális munkaadókat, hogy elhatározzák nagy valószínűséggel melyik venné őket alkalmazásba?

Az üzletemberek valószínűleg azért mennek, hogy kiválasszák a megfelelő dátumot egy új vállalkozás elindításához.

A gyermeket váró szülők rutinosan név-gyártókat látogatnak meg - ez egy másik csoportja a jövendő mondóknak - hogy segítsen eldönteni, kiválasztani a legszerencsésebb nevet a baba számára.

A párok házasság előtt azért mennek jóshoz, hogy ellenőrizzék a kettőjük közötti kompatibilitást, és olykor egyikük, vagy mindkettőjük számára azt tanácsolják, hogy változtassák meg a keresztneveiket ahhoz hogy hosszabb, sikeresebb házasságuk legyen. Az elmúlt évtizedben 1,5 millió Koreai vett fel legálisan új nevet.

A látnoki képességre épülő üzlet szintén képes volt terjeszkedni, mert a sors nincs elrendelve a koreai kozmológiában. Vagyis például a rossz híreket enyhíteni lehet egy amulettel, vagy egy cselekedettel mint például felvenni egy új vallást, kivenni a betegbiztosítást, megtiltani a vöröshús fogyasztást, a tetkónak még a gondolatát is elfelejteni stb.

Láthatjuk, hogy ezek kis döntések a mindennapokban, így a látnokok visszatérő klienseket szereznek. Néhányuk ráadásul akár hetente is felkeresi a látót egy "vizsgálatra".


A férjem is elment egy jóshoz

A férjem a fiunk, Dani születése előtt felkeresett egy jövendőmondót. Elmondása szerint inkább azért, mert jó mókának tartotta. Ő ugyanis abban hisz, hogy mi magunk alakítjuk a sorsunkat.

Rákérdezett az üzleti terveire, és arra is hogy a feleségével - azaz velem - mennyire illünk össze.

Igen, ehhez nem kellett még az én jelenlétem sem. Mindössze a nevemet és a születési dátumomat kellett tudnia.

Nos, bizonyára kváncsiak vagytok, hogy mit mondott a jós.

Annyit elárulhatok, hogy azt mondta, mi ketten nagyon jól összeillünk. Legyünk türelmesek és kitartóak egymással, mert kb 5 év múlva lát nehézséget a kapcsolatunkban egy másik nő képében, mely megzavarja majd a kapcsolatunkat. De ha azon túllendülünk, akkor nagyon boldog éveink lesznek együtt.

Ki tudja? :-) Majd az idő úgyis mindenre választ ad.

Ti hisztek a jövendölésben? Elmennétek egy jóshoz Koreában?


Üdvözlettel:
Mrs Kim alias Orsi



A cikkhez használt forrás: https://www.economist.com/asia/2018/02/24/in-south-korea-fortune-telling-will-soon-be-a-3.7bn-business

© Mrs Kim Beauty Blog 2019 Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el