Szokatlan koreai életkor-számítás

2019.05.18

Avagy miért lesznek a  Szilveszter napján született koreai babák néhány óra múlva máris 2 évesek?

Ma egy igazán érdekes témáról szeretnék írni nektek, ami nem más, mint a koreaiak páratlan életkor számítási rendszere. 

Hány éves vagy?

Már megszoktam, hogy amikor egy koreai megkérdezi, hány éves vagyok? (amit szeretnek mindjárt a beszélgetés elején tisztázni a társadalmi "rangom" beazonosítása végett) akkor vissza kell kérdeznem: a koreai vagy a magyar életkoromra kíváncsi? 

Ugyanis a koreaiaknak igen szokatlan életkor számítási rendszerük van, mely évszázadok óta fennáll. Ennek alapján például a Dél-Koreában született csecsemők a születésük napján máris 1 évesnek számítanak, melyhez további 1 év adódik minden év Január 1-jén.

Hirtelen 2!

Azoknak a szülőknek, akiknek decemberben (pláne ha az december 31-e) születik a babájuk, különösen fájdalmas lehet az az érzés, hogy a születést követő néhány óra múlva a kis csöppség máris 2 éves. Így nem csak a születést követő órában kapnak gratulációs üzeneteket, hanem Január 1-jén is, amikor a baba életkora 2-re növekszik. Egy koreai édesapa azt nyilatkozta az Independent online magazinnak, hogy "Mi a fene?" érzése volt, amikor a lánya December 31-én este 10 kor megszületett és az azonnal jövő gratulációs üzenetek után mindössze 2 óra múlva ismét gratuláltak neki az ismerősök, a 2. életévhez. Pedig csupán 2 órája született a lánya.

Az ismeretségi körünkben is van egy ilyen baba, aki éppen Dani előtt, decemberben született. Gyakorlatilag csak 1 hónappal született Danika előtt (aki január 22-i), mégis, a koreai életkor számítás alapján 1 évvel idősebb Daninál. 

Az eredete ennek az évszázadok óta fennálló hagyománynak (vagyis a különleges életkor számítási rendszernek) nem teljesen tisztázott. Az egyik lehetséges magyarázata, hogy a baba fogantatását és az anyja méhében eltöltött időt is "belekalkulálják" az életkorba. Ezzel akár magyarázható az, hogy a születése napján máris 1 éves a kisbaba. 

A másik lehetséges magyarázat, az ősi ázsiai számtani rendszer, mely a 0 azaz nulla fogalmát nem ismeri. Gondoljunk csak bele, hogy a liftben sincs 0 vagy földszint. Náluk a földszint azaz 1-es szint. 
Amikor a koreai barátaink jöttek hozzánk látogatóba, akkor a liftben lefelé menet az 1-es nyomták meg, és csodálkoztak hogy miért nem jutottak még ki az épületből? XD

Holdévforduló - Napévforduló

Rendben, tehát azt hogy miért születnek máris 1 évesen a koreaiak, ez a két lehetséges felvetés meg tudná magyarázni. Nah de miért öregszenek meg máris a következő év Január 1-jén egységesen..  mindenki? 

Ennek a magyarázatára is van néhány teória. Az egyik lehetséges (Jung Yonhak a Koreai Népművészeti Múzeum vezető kurátora szerint) , hogy az ősi koreaiakat  AZ ÉV (a kínai 60 éves cikluson belül) foglalkoztatta, amikor megszülettek, viszont szabályos naptár hiányában nem annyira törődtek a konkrét nappal, amikor megszülettek. Tehát leginkább figyelmen kívül hagyták a napot, helyette a Hold Évforduló napján adtak hozzá egy évet az életkorukhoz. Mert ugye azt tudjuk, hogy a Hold Évforduló egy "mozgó" nap. 

Aztán a későbbiekben, ahogy a koreaiak kezdték átvenni a nyugati naptárat ez a nap eltolódott a Naptári Évforduló azaz Január 1. napjára. 
Az idősebb korosztály azonban még mindig a régi hagyományok szerint, a Hold Évfordulón ünnepli a születésnapját - így például anyósom is, akit mindig Hold Évfordulón köszöntünk fel.

Érdekesség, hogy Észak - Koreában például a nyugati életkor számítást használják, azonban egy kis csavarral, ugyanis saját naptárjuk van ami természetesen a nagy nemzeti alapítóhoz, Kim Il Sung-hoz igazodik. A többi ázsiai ország - Japán és Vietnám is elhagyta a kínai-stílusú életkor számítási rendszert, ahogyan a nyugati kultúra beáramlott.

A koreaiak, és az ő két életkoruk

A koreaiak az 1960-as évek elején kezdték el hivatalosan is használni a nyugati életkorszámítást, de a mindennapokban a mai napig használják a "régimódi"-t, azaz a saját rendszerüket is. Egyszerűen hozzászoktak, hogy két életkorral élnek.
Az elmúlt években több felmérés is alátámasztotta, hogy a dél-koreaiak támogatnák a "nemzetközi életkor" -ra való átállást, de hogy mennyire komolyan szeretnék ezt a változást az nem derült ki a felmérésekből.

Ugyanis egy olyan társadalomban - mint az övék - ahol az életkor ilyen erősen meghatározza a társadalmi rangot, a nyugati életkor csak zavart okoz az emberek életében. Egyazon évben születettek ugyanis egymást egyenlőnek tekintik, azonban a korábbi években születetteket már megtisztelő megszólításban kell részesíteniük, és nem szólíthatják egyszerűen csak a nevükön.

Idén januárban, Hwang Juhong politikus törvényjavaslatot terjesztett elő, melyben elsőnek tett kísérletet arra, hogy a "koreai életkort" megszüntessék és a hivatalos dokumentumokra "nemzetközi életkort" használják, illetve arra bátorítsák az embereket hogy a hétköznapokban is e szerint éljenek. Mr Hwang szerint ez segítene megoldani a két-féle életkor egyidejű használatából eredő zavart. 

Persze többen azon az állásponton vannak, hogy a koreai életkor számítás olyan páratlan, egyedi rendszer amely különlegessé teszi nemzetközi szinten is ezt a népet. Magyarul ezáltal is ők "mások". Továbbá a társadalmi berendezkedés miatt különösen nagy hangsúly fekszik azon, ki melyik évben született. Ezért nem hiszem, hogy egyhamar el fogják hagyni a "koreai életkorukat".

Mit gondol erről a férjem?

Azt, hogy engem is folyton öregít.. XD Vagyis amikor az életkorunk szóba esik, ő teljesen figyelmen kívül hagyja a "valódi" életkoromat, és saját magához viszonyítva a koreai életkoromat - ami már az a bizonyos 30-as szám, előszeretettel dörgöli az orrom alá. Persze ez ritkán kerül szóba. Ha ismerősök között vagyunk, vagy egy találkozón, akkor mindig azt az évet mondja amikor születtem, nem pedig az életkoromat. 

Igen, amennyire megfigyeltem, nem is az életkort szokták mondani, hanem leginkább azt, hogy melyik évben születtek? Így sokkal egyszerűbb mindenkinek azonnal elrendezni fejben, hogy az illető rangban alá vagy felé tartozik e? 
A születésnapot azonban úgy vélem egyre inkább megünneplik. Vagyis a konkrét napot, amikor megszülettek. 

Úgy gondolom - mivel ebben a társadalomban nőtt fel - számára is fontos az életkor, de csak bizonyos esetekben. Például volt, hogy mutatott egy videót ami a koreai katonaságot "parodizálta" és a humor lényege az életkor és az ebből eredő tisztelet megadására vonatkozott volna, de én egyszerűen nem értettem a viccet. 

Mit gondolok erről én?

Nagyon furcsa volt, amikor először találkoztam ezzel az ősrégi hagyománnyal. A férjem nem is igazán magyarázta el, hogy miért van külön életkorszámítás a koreaiaknál. Csupán az önmagában, hogy valaki + 2 vel idősebb a valódi koránál nem igazán mondott nekem semmit. A fentebb leírt háttér információk ismeretében azonban ez sokkal inkább nyert értelmet és tette elfogadhatóvá számomra.  A fiam azonban nekem mindig is annyi idős lesz, amennyi ténylegesen. 

A szerencse, hogy Danika januári baba, ezért a koreai és a nemzetközi életkora is majdhogynem megegyezik (+1 év eltéréssel). 

Az, hogy a születésnapnak nem tulajdonítanak óriási jelentőséget szintén nem zavar. Bár emlékszem, amikor én gyerek voltam, iszonyatosan boldog voltam amikor az egyik csoporttársam születésnapi bulijába elhívtak. Illetve amikor a sajátomra a család tágabb rokonságát is meghívták a szüleim. De az évek elszaladtak és ma már a saját születésnapomnak sincs akkora jelentősége. Sokkal inkább szeretném ezt a fajta élményt a fiamnak lehetővé tenni, illetve a férjem számára mindig valami különleges dologgal kedveskedni a születésnapján.

Másfelől azt gondolom, a koreaiak annyira kortalannak néznek ki, hogy valóban nem is nagyon lehet megtippelni a valódi életkorukat. Nem csodálom, hogy amellett hogy mindenki próbál örökké fiatal maradni, a rangidősségnek egyedül a születési dátum adhat támpontot. 

A koreaiakkal ellentétben azt gondolom, csupán az életkor alapján nem szabad valakit rangban felül/ alul értékelni. Ismerek olyan, nálam jóval fiatalabbakat, akik legalább olyan éretten gondolkodnak dolgokban, amennyire én. Persze, valahol egyetértek azzal, hogy az idő múlásával rengeteget komolyodik az ember, és olyan tapasztalatokra teszünk szert amit egyszerűen csak ilyen módon lehet megszerezni. Ezért becsülendő és megfontolandó, ha egy tőlünk idősebb tanácsát kikérjük.


És ti mit gondoltok erről? Szerintetek a koreai életkorszámítás mennyire "hasznos"? Ti tudnátok a "koreai" életkorotok szerint élni (pl megadni a tiszteletet mindenkinek, aki csak 1 évvel is idősebb nálad?)


Kíváncsian várom a véleményeteket a témával kapcsolatban. 


Köszönöm, hogy a blogomon jártál és várlak vissza legközelebb is!


Üdvözlettel:

Mrs Kim alias Orsi

Üzennél nekem? Hozzászólnál a fenti témához? Itt megteheted:

Korábbi bejegyzések:

















© Mrs Kim Beauty Blog 2019 Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el