Házi Kimchi recept, ahogy a férjemtől tanultam

2019.03.16

Minden háznak megvan a maga kimchi receptje. Ha kíváncsi vagy, mi hogyan készítjük, olvass tovább.

Huhh... Annyira izgatott vagyok! Már nagyon régen szerettem volna nektek megmutatni a mi házi készítésű kimchi receptünket, de majdnem 2 éve már, hogy nem készítettük el itthon. Ennek több oka is volt, de leginkább az időhiány. Mert bizony ha valaki arra adja a fejét, hogy nekiáll kimchit készíteni, az majd' egy egész napos programot jelent. És mivel Danikánk is elég sok energiát kivesz belőlünk így gyakorlatilag kész csoda, hogy a minap mégis elkészült egy adag hazai kimchi, aminek nincs párja széles e világon! :-)

Ez nem vicc!

Ugyanis a kimchit nagyon-nagyon sokféleképpen el lehet készíteni. Sőt.. mondok még jobbat. Nem csak hogy ezernyi változata van, de lehet "hamis kimchit" is készíteni uborkából, retekből, hagymából.. szóval tényleg sokféle van. De van egy alap ízvilága, mely igen jellemző a koreai ételekre. Ettől szeretjük. 

Szóóóval... nem is húzom az időt tovább. Csak annyit hadd mondjak még el előre, hogy igen - minden alapanyagot meg lehet vásárolni Magyarországon is. A "különlegesebb" hozzávalókat koreai vagy ázsiai boltban keressétek.
Mivel ez a mi saját házi kimchi receptünk - így beavatlak titeket a készítése során általunk alkalmazott trükkjeinkbe is. 

Hát nem gyönyörű???... nah de hogyan jutottunk el idáig?

Hozzávalók (ez egy kisebb adagra való):

- 2 nagy vagy 3 közepes kínaikel
- 2 nagy újhagyma
- kb 2 nagy fej fokhagyma
- 1 nagy alma
- 1 nagy répa
- 3 evk rizsliszt
- halszósz
- 2 csésze koreai pirospaprika őrlemény (nem jó a magyar)
- 1 db  vöröshagyma (ne legyen nagy)
- 1 fél evkanál apró sózott shrimp
- víz
- kevés cukor
- sok só
- sok türelem és kitartás a "nekem ez úgyse fog menni" és a "basszus"-ok leküzdésére XD

Amire biztosan szükséged lesz:

- nylon kesztyű
- naaaagy keverőtál
- naaagy dézsa, vagy műanyag kád
- turmixgép (lehetőleg egy nagy kapacitású)

Elkészítés (lépésenként, képekkel):

1. Megmossuk az almát és a felét nagyobb darabokra vágjuk. Egy kis újhagymával együtt kevés vízben felforraljuk. Addig kell forralni, amíg az alma héja el nem válik. Majd leszűrjük úgy, hogy a vízre lesz szükségünk, az alma meg a hagyma nem kell. 
- Magyarázat: Ezt a lépést akár ki is hagyhatnánk. Milyen ravasz vagyok, mindjárt egy trükkel indítok. Valójában ezt a vizet a rizsliszthez fogjuk használni. Sokan egyszerűen csak cukrot tesznek a vízbe. Mi azért használunk almát, mert ezzel különlegesebb íze lesz, amellett hogy természetesebb is.

2. Hagyjuk kihűlni az almalevet. - ez idő alatt előkészítjük a kínai kelt. 
Először a külső leveleket eltávolítjuk, majd megmossuk a kínai kelt. 
Vágjuk fel!

Megjegyzés: Nagyon sok esetben nem vágják fel a kínai kelt. Lehet, most el is csodálkoztál ezen a lépésen. Nos, mivel mi "csak" 3 db-ot készítünk, így praktikusabb most felvágni. Amikor nagy mennyiségben készítenek kimchit - ami hosszabb idő alatt fog elfogyni, akkor általában egyben hagyják, és csak utólag, tálalás előtt vágják fel. Az, hogy mi most felvágjuk nem fog rontani az ízén semmit. 

Először félbevágjuk. Elég, ha a torzsánál megvágjuk keresztbe, majd a kezünkkel szétfeszítjük. 
A torzsát ki kell vágni, ezt úgy csináljuk, hogy egy háromszög alakú bemetszést végzünk - fuh, mintha a kórházban lennénk XD - így könnyen ki tudjuk venni.

Ha nagy  a kínai kel, akkor hosszában háromfelé vágjuk. Ha kisebb, akkor csak 2 felé. Majd keresztben. 
A káposzta közepén a leggyengébb, legkisebb leveleket azonnal, frissen fogyasztják, ezt nyugodtan tegyük is félre. Majd ha elkészül a paprikás szószunk, abba belemártva frissen megesszük.

3. Bizony csak 3 db káposztát vágunk fel, mégis elég nagy mennyiségnek tűnik összevágva. Jó, ha ezt egyből egy nagy műanyag kádba, vagy dézsába tesszük, mert ebben könnyebb lesz mosni. 
Ha az összes kínaikelt felvágtuk, akkor locsoljuk meg egy kis vízzel, majd sózzuk be. 

A sózáshoz használhatunk durva szemű sót, vagy finomat. A lényeg, hogy mindenhol érje. Sózzuk be a tetejét, majd forgassuk át a kezünkkel az egész halmot. Ezt ismételjük meg 3x, majd hagyjuk állni.

4. Szeleteljük fel a képen látható módon az újhagymákat, majd tegyük egy keverőtálba.

5. A répát meghámozzuk és késsel vékony csíkokra vágjuk, majd adjuk az újhagyma mellé.

Megjegyzés: Nem jó ha reszeljük, akkor túl vékony lesz. Törekedjünk arra a vastagságra ami a képen látható.

6. Kb két nagy marék fokhagymát pucoljunk meg. Attól is függ mekkora egy fej fokhagyma, de a közepesből kb 2 db felel meg ennek a mennyiségnek. Szóval sok kell... jó fokhagyma illat lesz. XD
A fokhagymát tegyük egy turmixgépbe.

7. Most már eleget árválkodott az almalé, úgyhogy térjünk vissza hozzá.  3 lapos evőkanál rizslisztet szórjunk a vízbe. 

Tipp: Ne keverjük a meleg vízbe a lisztet mert a rizsliszt borzasztó könnyen csomósodik. Amikor beleszórjuk, akkor ügyeljünk a folyamatos keverésre is, és vegyük le a tűzről. Teljesen csomómentesre keverjük el - opál fehér színe lesz.

Basszus- csomós lett... Hát igen. Ez előfordul, még a legjobbakkal is. Ha látjuk a "bajt" előre, akkor szűrjük át egy kislukú szűrőn a levet. Pótoljuk az "elvesztett" rizslisztet, és keverjük el csomómentesre. 

8. Alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett kezdjük el melegíteni a rizslisztes vizet. 

9. Mivel csak az almából kioldódott fruktóz ízesíti jelenleg a vizet, így egy kevés cukrot még adhatunk hozzá. Fél evőkanálnál nem kell több. 
Elkezd besűrűsödni, ez jó! Ha szirupos állagú, akkor kész. Tegyük félre hűlni. 


10. Egy kis fej vöröshagymát megpucolunk és rusztikus kockákra vágjuk. Majd a fokhagyma mellé tegyük be a turmixgépbe.

11. Saját trükk - Opcionális lépés -  Lehet venni a koreai boltban ilyen üveges, sózott apró shrimpet. Ebből egy fél evőkanállal tegyünk a turmixgépbe. Nagyon jó ízt ad majd a végeredménynek!

12. Saját trükk - Opcionális lépés - A turmixgépbe öntünk még 2 evőkanál szilvaecetet.

13. Tegyük még a turmixgépbe az almánk másik felét, meghámozva, kockákra vágva.

14. És végül a halszószból is, 5 evőkanállal. Fúúh... nah ennek a szagát sose fogom szeretni! XD

15. Az egészet turmixoljuk össze, hogy egynemű, krémes állagot kapjunk. 

16. A keverőtálba öntjük a rizslisztes szirupot a répa és az újhagyma mellé. Majd a turmixos krémünket is belekeverjük, és végül 2 csésze koreai pirospaprika őrleményt teszünk mellé. 
Az egészet jól átkavarjuk a kezünkkel. Érdemes nylon kesztyűt használni ehhez a művelethez. 

Ezzel elkészült az a paprikás "szósz", amivel majd jól átdörzsöljük a kínai kelt. Apropó kínai kel.. mire ide elérünk, valószínűleg nem árt majd ránézni a pihengető káposztára.

Elfáradtatok? 

Pedig most jön a neheze.. komolyan! 

17. A káposzta akkor jó, ha a vastagabb résznél meghajlítjuk és az nem pattan, hanem hajlik. Ha recsegve kettétörik, az azt jelenti hogy még sok benne a víz, tovább kell a sóban állnia. Meg is kóstolhatjuk, hogy mennyire sós. Most még lehet korrigálni rajta. 

Nem kell túl sósnak lennie, de enyhén kell hogy érezzük rajta a sós ízt. 
Valószínűleg a vízzel együtt a káposzta a méretéből is veszített. 

18. Amikor már nem pattan, hanem hajlik a káposztánk, akkor ideje átmosni. 
Ezzel a lépéssel a külső sót mossuk le a káposztáról. Szűrjük le a vizet róla, és tegyük vissza a dézsába. Újra engedjünk rá tiszta vizet, ismét átmossuk. Elvileg 2x elegendő átmosni, de ha nagyon sósnak éreztük a káposztát, akkor még 1x. 

Tipp: Érdemes ezt az egészet a fürdőszobában végezni, ahol könnyen leönthetjük a vizet és újat tehetünk a káposztára. Illetve nem baj ha a földre is megy a víz. 

19. Az utolsó átmosás után szűrőtál(akba) kiszedjük a kínai kelt. Jól megnyomkodjuk, hogy minél több vizet kipréseljünk belőle. 

Megjegyzés: Van, aki egy nehezéket is tesz ilyenkor a káposztára, hogy ezzel passzírozza ki a vizet. Lényeges, hogy hagyjuk jól lecsöpögni, ami azt jelenti, hogy akár 1,5 -2 órára ismét magára kell hagynunk a káposztát. 

20. Valószínűleg már nagyon fáradt vagy és be is sötétedett. Gratulálok! Már csak egy lépés van hátra. A káposztát jól be kell dörzsölni a korábban elkészített paprikás szósszal. Jusson mindenhova, ez a lényeg. A nylon kesztyű ismét előkerülhet.

A keverőtálba remélhetőleg az "összeesett" káposzta bele fog férni, javaslom hogy a kezdéskor ezzel mindenképp számolj. A keverőtálban a már összeállított kimchi csücsül. Ne vedd ki!

20 + 1.  Hagyd a keverőtálban a kimchit erjedni. Naptól védett, száraz helyen, letakarva. Nekünk ez a mennyiség 2 nap alatt ért össze. Szóval 2 nap után már meg lehet nézni, kóstolni. Ha jónak ítéled, akkor mehet fedeles edénytartókba és be a hűtőbe. 
1 hónapon belül használd fel!

Lehet, hogy némelyeket elborzaszt már csak az, hogy 20 lépéses  (+1 ) lépéses ez a recept, és nem mernek nekivágni. Teljesen megértem! Koreában is igen kevesen készítenek házi kimchit. A legtöbben ott is rendelik készen. 
Ha mégis készítenek, akkor ez egy igazi családi program, ahol mindenki kiveszi a részét a munkából.

Remélem, hogy azok, akik mégis bátran nekivágnak ennek a receptnek, nem fognak csalódni. 

Jó étvágyat hozzá!


Köszönöm, hogy a blogomon jártál és várlak vissza legközelebb is!


Üdvözlettel:
Mrs Kim alias Orsi

Üzennél nekem? Itt megteheted:

Korábbi bejegyzések:










© Mrs Kim Beauty Blog 2019 Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el