Szülők napja Koreában - május 8.

2018.05.08

Nem sokkal a nemzetközi gyereknap után május 8-án tartják a Szülők napját Koreában. Ebben a bejegyzésben összeszedtem nektek, hogyan is ünneplik. 

Ma reggel a férjem a fülembe súgta: Ma van a Szülők napja Koreában. És igen.. most már mi is szülők vagyunk, úgyhogy nem is haboztam, gyorsan utánanéztem, miért is különleges és hogyan ünneplik ezt a napot Koreában?

A Szülők Napja nem más, mint az Anyák napja és az Apák napjának a kombinációja. Ezek közül nálunk is ismert és ünnepelt az Anyák napja - hogy őszinte legyek az Apák napjáról már kevesebbet tudok, amikor én gyerek voltam például az Apukákat sosem köszöntöttük fel külön. 

Mit ünnepelnek pontosan?

Bár ez a nap nem egy nemzeti ünnep, mégis igen fontos a koreaiak számára. A hagyomány 1956 óta van jelen Koreában, amikor még "szimplán" Anyák napjaként ünnepelték, de 1973-ban megváltoztatták a nevét Szülők napjára- belefoglalva ezzel az apukákat is az ünnepeltek közé. Ezen a napon a gyermekek tisztelegnek a szüleik előtt, kifejezve megbecsülésüket szüleik felé és megköszönve fáradozásukat ami a felneveléssel jár. A szülők a szeretet megtestesítői. Az "ellátók" szerepét vállalják magukra az egész életünkön keresztül. 

Köszönhetően az ő állandó áldozataik, kitartó, önzetlen természetük és feltétel nélküli szeretetüknek válhatunk érett és felelős egyénekké. Ez a nap azoké, akik feladták a saját álmaikat azért, hogy a gyermekeikét feltöltsék. 

A nap közeledtét jelzi, hogy a boltok kirakataiban megjelennek a különleges ajándékok, és egy jellegzetes virág, mely ezt a napot szimbolizálja, ami nem más mint a szegfű! A hagyomány szerint piros színben, de ma már sokféle színben elérhető. 
Koreában ezen a napon elvárják, hogy a gyermekek ajándékot vegyenek a szüleiknek és legyenek figyelmesek irántuk, ezzel kifejezve hálájukat feléjük. 

Az utcákon sokféle színes, kedves kis virágokkal készült ajándékkosarat tudnak vásárolni a szüleiknek az emberek. A virág ugyanis alapvető ajándék ezen a napon és nem muszáj, hogy éppen szegfű legyen, gyakran a rózsa is jelen van a szegfű mellett. 

A virág mellett nagyon gyakori, hogy a család ezen a napon együtt tölti az időt valahol, elmennek vacsorázni. De egyre gyakrabban adnak ajándékba egészségmegőrző kezeléseket, szépségkúrákat, sőt napjainkban a plasztikai műtét is az ajándékok közé sorolható Dél - Koreában. 

Emellett a ráncfeltöltés, botox, hajbeültetés is egyre gyakoribb ajándék, ami nem bántás inkább kedveskedés hogy a szülők fiatalosak maradjanak. Extra bónusznak számít, ha valamilyen szépségápolási termékkel is meglepik a szüleiket a koreaiak. Sok márka kihoz ezen a héten olyan akciós kozmetikumra szóló ajánlatot, amihez hozzáteszik az ikonikus szegfűt is.

Szóval miért pont a piros szegfű a jelképe ennek a napnak?

Bár eredetileg Amerikából jön enne a virágnak az ajándékozása, azt tartják hogy szeretetet, tisztaságot és csodálatot fejez ki. Koreában ezeken a virág-ajándék kosarakon egy szalag is van, amire ráírják, hogy milyen alkalomból ajándékozzák. Ezen a napon a szalagokra ezt írják magyarra fordítva: Köszönet mindenért szüleim! Nem csak nagy, de még egészen kicsi kosárkákat is készítenek eme jeles napra. 

A virágkosarak mellett sokféle apa-anya azaz szülői ajándék szettet is vásárolhatnak ilyenkor akár az utcán, és nagyon sok boltban. Mindegyik a jelképes piros szegfű képével van díszítve. Ilyen például a kitűző szett, vagy a mobil dísz. 

A kisebbek gyakran kézzel készítik el az ajándékot a szüleik számára- mint például egy hajtogatós üdvözlőlap. Ebben a kis keze munkájuk van benne. Meg is lehet vásárolni az ilyen szettet vagy ha van nyomtató akkor otthon kinyomtatják hozzá a sablont, így még olcsóbb. A nagyobbak aranyos, kézzel készült süteményt is készíthetnek, vagy vásárolhatnak.

Valójában a 21. században már a legtöbben pénzt adnak, ezt jól mutatja ez a kis ábra, ahol az első helyen a pénz áll, a másodikon pénz+szegfű virág, harmadik a szegfű virág negyedik a pénz és üdvözlőkártya:

Az ajándék ötletek sora szinte végtelen. Azt hiszem ez is jól mutatja, mennyire fontos hogy ezen a napon KELL ajándékot adni a szülőknek és nem szabad megfeledkezni róla. Ez a nap segít megérteni, hogy mennyire hálásak lehetünk a szüleinknek, hiszen nélkülük nem tartanánk ott, ahol tartunk, nem lennénk azok akik vagyunk. 

Dani, a fiunk. A két kultúra találkozása miatt ő ezt a napot is ismerni fogja és megünnepeljük, koreai módra!


Érdekesnek találtátok a cikket? Érdekelnek a koreai ünnepek?


Üdvözlettel:

Mrs Kim alias Orsi

© Mrs Kim Beauty Blog 2019 Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el